#Nyheter

article_img

100 000 foton räddade och digitaliserade

Nordiska museets omfattande samling av 6 miljoner foton är en av de största kulturhistoriska bildsamlingarna i Norden. Nu avslutas ett stort projekt där 100 000 bilder har räddats, digitaliserats och blivit tillgängliga för allmänheten på Digitalt Museum och i urval på Wikimedia.

article_img

Vad betyder mångfald för dig?

International Council on Archives (ICA) bjuder in till konferens vid University of Strathclyde i Glasgow, Skottland, den 7–9 oktober 2024.

article_img

Historiska pressbilder från 1900-talets Göteborg

Fotoutställningen Återblickar på Göteborgs stadsmuseum bjuder på glimtar ur museets bildskatt Hjörnearkivet, som omfattar miljontals historiska pressbilder från 1900-talet till i dag.

article_img

”Min släktresa” lyfter fram släktforskarnas betydelse

Nordiska museet har nyligen lanserat insamlingsprojektet "Min släktresa", vars syfte är att uppmärksamma och bevara de personliga historier och upptäckter som släktforskare gör.

article_img

Spännande digitala lunchföredrag

Svensk utvandring till Amerika, frätande bläck i arkiven och kartläggning av det medeltida Sverige. Missa inte Riksarkivets spännande lunchföredrag i vår.  

article_img

Nytt råd för skydd av kulturarv

Regeringen vill bilda ett nytt råd för skydd av kulturarv. Syftet är att underlätta för effektiv beredskapsplanering när det kommer till att skydda samlingar av kulturarv samt kulturhistoriskt betydelsefulla fastigheter och miljöer runtom i Sverige.

article_img

Hyllmeter åt kvinnorna

Under 2024 kommer Stockholms läns museums arkiv att fyllas med material från en person, händelse eller organisation som har gjort betydande avtryck på kvinnors historia i Stockholms län. Vem eller vad det blir avslöjas den 8 mars 2024 på Internationella kvinnodagen.

article_img

Bokrelease - 13 Stories of War

I boken 13 Stories of War har The Ukrainian Warchive samlat individuella visuella essäer skapade av 13 ukrainska fotografer och konstnärer som visar vilken påverkan ett fullskaligt krig har haft på deras land och dess folk sedan den ryska invasionen i februari 2022.

article_img

Ny AI-modell för texttolkning

Riksarkivet har tagit fram en ny AI-modell som kan tolka handskrivna texter på svenska från 1600-, 1700- och 1800-talen. Den nya modellen uppnår en imponerande noggrannhetsgrad på 95 procent.

article_img

Arvet efter varvsepoken på Arbetets museum

I utställningen "Arven efter varven" får besökarna möta före detta varvsarbetare via berättelser, minnen och porträttbilder. Allt varvas med konstfotografier av de nötta, rostiga redskap och miljöer som blivit kvar efter en svunnen guldålder.

article_img

Har din myndighet drabbats av IT-attacken i januari?

Riksarkivet har kontaktats av myndigheter som i samband med ransomware-attacken mot Tietoevry har förlorat allmänna handlingar i sina it-system. Har din myndighet drabbats vill Riksarkivet gärna få information om det.

article_img

Nationella riktlinjer för att främja öppen vetenskap

Kungliga biblioteket (KB) har på uppdrag av regeringen tagit fram nationella riktlinjer för öppen vetenskap. Riktlinjerna ska vara ett stöd och en vägledning för de aktörer i Sverige som har en viktig roll i omställningen till öppen vetenskap.