article_img

Bokrelease - 13 Stories of War

I boken 13 Stories of War har The Ukrainian Warchive samlat individuella visuella essäer skapade av 13 ukrainska fotografer och konstnärer som visar vilken påverkan ett fullskaligt krig har haft på deras land och dess folk sedan den ryska invasionen i februari 2022.

article_img

Ny AI-modell för texttolkning

Riksarkivet har tagit fram en ny AI-modell som kan tolka handskrivna texter på svenska från 1600-, 1700- och 1800-talen. Den nya modellen uppnår en imponerande noggrannhetsgrad på 95 procent.

article_img

Arvet efter varvsepoken på Arbetets museum

I utställningen "Arven efter varven" får besökarna möta före detta varvsarbetare via berättelser, minnen och porträttbilder. Allt varvas med konstfotografier av de nötta, rostiga redskap och miljöer som blivit kvar efter en svunnen guldålder.

article_img

Har din myndighet drabbats av IT-attacken i januari?

Riksarkivet har kontaktats av myndigheter som i samband med ransomware-attacken mot Tietoevry har förlorat allmänna handlingar i sina it-system. Har din myndighet drabbats vill Riksarkivet gärna få information om det.

article_img

Nationella riktlinjer för att främja öppen vetenskap

Kungliga biblioteket (KB) har på uppdrag av regeringen tagit fram nationella riktlinjer för öppen vetenskap. Riktlinjerna ska vara ett stöd och en vägledning för de aktörer i Sverige som har en viktig roll i omställningen till öppen vetenskap.

article_img

Korsvägar: Sverige – Ukraina genom 1 000 år

Sverige och Ukrainas vägar har korsats flera gånger genom historien. Genom bevarade föremål och dokument i museer och arkiv går det att spåra kontakter och gemensamma erfarenheter. I februari öppnar en ny utställning där Riksarkivet är en av de medverkande.