article_img

Medeltidsbreven – ny nedladdningsbar datamängd

Det digitala registret SDHK – Svenskt Diplomatariums huvudkartotek – är nu tillgängligt som nedladdningsbar datamängd. Här finns över 44 000 svenska medeltidsbrev registrerade.

article_img

Världsminnesdag med tryckfrihetsförordning i fokus

På Världsminnesdagen den 28 september uppmärksammar Riksarkivet Sveriges senaste världsminne: Tryckfrihetsförordningen. Välkommen till Riksarkivet i Göteborg (föranmälan krävs) eller följ direktsändningen på Riksarkivets YouTube-kanal. 

article_img

Fulkultur, stulna böcker och tryckfrihetsförordningen

Vill du veta mer om allt från bortglömda reality-serier på tv till världens första tryckfrihetsförordning? Eller är du nyfiken på den legendariske författaren Olof Lagercrantz? 

article_img

Ny utställning om Barbie på Sörmlands museum

I år är det 60 år sedan Barbie introducerades i Sverige. Den 9 september öppnar utställningen ”Dockan med stort B” på Sörmlands museum. I utställningen visas Barbiedockor från 1960- och 1970-talet, som tillhör en hängiven samlare i Sörmland.

article_img

Förslag om nytt nationellt Kulturskyddsråd

Riksantikvarieämbetet har genomfört en utredning av organisatoriska och juridiska förutsättningar för att etablera ett nationellt kulturskyddsråd. Målet är att stärka skyddet för kulturarvet vid kris eller krig. 

article_img

Förintelsens första utställning i Stockholm

Fram till och med december 2024 visar Sveriges museum om Förintelsen utställningen Sju liv om sju personer som mot alla odds överlevde Förintelsen. Genom deras livsöden får besökarna nya perspektiv på Förintelsen och Sverige.