Kontakt

Välkommen till tidskriften Arkiv, en modern och engagerad tidskrift som drivs av en dedikerad redaktion och styrelse.

Vi är stolta över att publicera högkvalitativt innehåll om arkivfrågor och informationshantering, och vi strävar ständigt efter att förbättra vår tidskrift och göra den mer tillgänglig för våra läsare.

Redaktion ansvarar för att välja ut och publicera artiklar som speglar de senaste trenderna och utmaningarna inom arkiv- och informationshantering. Vår styrelse stöder redaktionen genom att tillhandahålla riktlinjer och strategisk rådgivning för att säkerställa att tidskriften fortsätter att vara relevant och intressant för våra läsare.

Vi välkomnar läsare att skicka in artiklar och bidra till tidskriften. Vårt mål är att vara en plattform där våra läsare kan dela sina erfarenheter och insikter om arkivfrågor och informationshantering, och vi är alltid öppna för nya perspektiv och idéer. Om du vill skicka in en artikel är du varmt välkommen att skicka in ditt bidrag till vår redaktion via e-post.

Vi är övertygade om att vår tidskrift kan erbjuda en värdefull och informativ läsupplevelse för alla som är intresserade av arkiv- och informationshantering. Tack för att du besöker vår webbplats och vi ser fram emot att höra från dig!


Kontakta oss

Fler reportage


image

Varför går det så trögt med e-arkiven i Sverige?

image

Recension: Minnesjägarna av Hampus Busk är en användbar och relevant handbok om samtidsdokumentation, som tillkommit på efterfrågan från arkivsektorn där ämnet för många är relativt nytt. Boken är både kortfattad och överskådlig och möter därför väl de behov som finns bland minnesinstitutioner som vill utveckla sitt arbete inom samtidsdokumentation.

image

Att jurister tolkar både lagtext och annat i skarp motsatt riktning gentemot den allmänna opinionen är något som sker med jämna mellanrum. Nyligen hade vi den uppmärksammade "Snippa-domen" som ledde till massiva protester hos allmänheten. 1993 var det Stockholms tingsrätt som bråkade med svenska folket i stort.

image

Om, eller snarare när, vår civilisation inte längre existerar kommer information om den ändå att finnas kvar, både under jordens yta och i andra delar av solsystemet. Vilken information är det som bevaras, vilka lagringsmedier används och hur nya är egentligen idéerna bakom dessa projekt?

image

Den 2 februari lanserades arkivportalen Nuohtti med samiskt arkivmaterial från 32 arkiv, museer och bibliotek i Europa. 30 000 digitala dokument och fotografier kan hittas här. Det är riksarkiven i Norge, Finland och Sverige som förvaltar portalen.

image

År 2021 var det 100 år sedan både kvinnor och män för första gången fick rösta till val i den svenska riksdagen. Med anledning av detta genomförde därför den svenska regeringen en hyllning till Demokratin. Men kommer det att firas demokrati om ytterligare 100 år?

image

De ordnade böckernas folk är intressant av flera anledningar. Den ger väldigt bra ingångar till judisk idéhistoria och hur ett bibliografiskt klassifikationssystem fungerar. Den ger även en väldigt bra ingång till svensk-judisk bibliotekshistoria.