Om Arkiv
Tidskriften Arkiv är Sveriges främsta tidning som vänder sig mot arkivarier, registratorer och alla andra som intresserar sig för informationshanteringens alla aspekter
Tidskriften Arkiv ägs i dag gemensamt av fyra arkivorganisationer och såg dagens ljus 1991, då NLA och AAS (en del av dagens FAI) beslöt att ge ut en gemensam tidskrift. FALK, FA och NAF (de två senare varsin del av dagens Svenska Arkivförbundet) var inte sena att ansluta sig. Tillsammans driver de Föreningen Svensk Arkivtidskrift och bidrar med både styrelseledamöter och redaktörer som producerar fyra nummer varje år. Rollen som ordförande och ansvarig utgivare alternerar mellan föreningarna.
Svenska Arkivförbundet
Svenska Arkivförbundet är intresseorganisation för den enskilda sektorns arkiv. Förbundet arbetar på olika sätt för att stärka, utveckla och företräda den enskilda arkivsektorn. Förbundet bildades 2018 på initiativ av Näringslivsarkivens förening och Folkrörelsernas arkivförbund.
www.arkivforbundet.se
Föreningen arkivverksamma i landsting och kommun, FALK
är en fackligt obunden förening för dem som arbetar med arkiv- och dokumenthanteringsfrågor i region och kommun. Bildades 1976 och har enskilda personer som medlemmar.
www.falkarkiv.nu
Föreningen för Arkiv och Informationsförvaltning, FAI
är en ny förening för alla som arbetar med eller är intresserade av arkiv och informationsförvaltning. Vi ordnar konferenser, nätverksträffar, håller koll på branschen och agerar språkrör i våra frågor mot olika instanser.
www.fai.nu
Näringslivets Arkivråd, NLA
är en ideell förening vars ändamål är att främja rationell dokumenthantering och arkivering främst inom näringslivet. Bildades 1957, har företag och enskilda personer som medlemmar.
www.nla.nu
Fler reportage

Världsminnesdag med tryckfrihetsförordning i fokus

Vill du veta mer om allt från bortglömda reality-serier på tv till världens första tryckfrihetsförordning? Eller är du nyfiken på den legendariske författaren Olof Lagercrantz?

I år är det 60 år sedan Barbie introducerades i Sverige. Den 9 september öppnar utställningen ”Dockan med stort B” på Sörmlands museum. I utställningen visas Barbiedockor från 1960- och 1970-talet, som tillhör en hängiven samlare i Sörmland.

Riksantikvarieämbetet har genomfört en utredning av organisatoriska och juridiska förutsättningar för att etablera ett nationellt kulturskyddsråd. Målet är att stärka skyddet för kulturarvet vid kris eller krig.

Fram till och med december 2024 visar Sveriges museum om Förintelsen utställningen Sju liv om sju personer som mot alla odds överlevde Förintelsen. Genom deras livsöden får besökarna nya perspektiv på Förintelsen och Sverige.

Malmö stadsarkiv har tagit fram en ny kartguide över Malmös unika arkitektur. Kartan lyfter ett 30-tal byggnader och miljöer som valts ut av arkitekter inom Malmö stad med syftet att spegla stadens unika särart och kännetecken.

Hösten 2023 kommer kvinnohistorien att ta plats i Värmland. Kvinnors berättelser ska nu samlas in, vecklas ut och synliggöras.