bild

Allt klart för Digikult i höst

Nu är programmet klart för höstens upplaga av Digikult den 1-3 oktober. Digikult är en årlig nationell konferens om tillgänglighet, delaktighet och utveckling för digitalt kulturarv i praktiken.

2024-06-24

I över ett decennium har den uppskattade konferensen Digikult samlat kulturarvsbranschen för att inspirera och diskutera kring digitalisering av kulturarvet.

Konferensen inleds med en dag full av valbara workshoppar och studiebesök, där deltagarna kan välja att lära sig transkribera handskrivna dokument med AI-hjälp hos Riksarkivet eller gå en exklusiv tur bakom kulisserna på Göteborgs universitetsbibliotek för att utforska historiska samlingar.

Dagen fortsätter med guidade turer till Lilla Änggården och Sjöfartsmuseet Akvariet, där besökare kan fördjupa sig i lokalhistoria och maritima äventyr. På kvällen är det samling på The Knowledge Café för att nätverka och dela insikter under ledning av David Gurteen.

Dag två på Scandic Opalen fokuserar på konferenser med ledande tänkare inom digitalisering och kulturarv. Keynote-talare Mia Ridge från British Library diskuterar hur AI kan förbättra tillgängligheten och hanteringen av kulturella samlingar. Detaljerade sessioner täcker ämnen som AI-assisterad egenskapsdetektering inom arkeologisk förvaltning och användningen av AI inom bibliotek för att skapa ämnesbeskrivningar.

Den tredje dagen fortsätter med fördjupande diskussioner om de etiska dimensionerna av digitalisering och hur man kan använda digital teknik för att förbättra engagemanget och tillgängligheten till kulturarv. Dagen belyser också praktiska tillämpningar som 3D-dokumentation och medborgarforskning med AI.

Konferensen Digikult 2024 är inte bara en mötesplats för de som är professionellt involverade i kulturarvssektorn, utan även för teknikentusiaster och allmänheten som är intresserade av mötet mellan kultur och digital innovation. Det är en dynamisk arena för att utforska och debattera kultur i en digital tidsålder, med särskilt fokus på hur ny teknik kan integreras i vårdandet och presentationen av kulturarv.

Digikult 2024 arrangeras av Riksantikvarieämbetet, Riksarkivet, Kungliga biblioteket och länsstyrelsens Kulturmiljöforum, i samarbete med Kulturförvaltningen, Västra Götalandsregionen.

När? 1–3 oktober.
Var? På plats i Göteborg eller digitalt via Zoom.

Anmäl dig här.

Bildtext: Svartfenade revhajar i Korallhavet på Akvariet.

Foto: Kristin Lidell

Dela
Skriv ut

#nyheter


Fler reportage

Se alla


Inga artiklar med Nyheter tagg hittades