bild

Arvet efter varvsepoken på Arbetets museum

I utställningen "Arven efter varven" får besökarna möta före detta varvsarbetare via berättelser, minnen och porträttbilder. Allt varvas med konstfotografier av de nötta, rostiga redskap och miljöer som blivit kvar efter en svunnen guldålder.

2024-02-12

I över ett sekel ljöd slagen från arbetet på varven som hjärtslag genom Göteborg. Här tillverkades och reparerades fartyg åt hela världen. När varvsindustrin stod på sin topp, mot slutet av 1960-talet, hade de fyra varven Götaverken, Lindholmens varv, Eriksbergs Mekaniska Verkstad och Götaverken Arendal uppemot 15 000 anställda.

I dag är samtliga varv nedlagda och utsålda, men minnena och berättelserna lever kvar. Om detta berättar utställningen "Arven efter varven", med bilder av fotografen Lena Öritsland och texter och ljud av journalisten Maria Bard. 

– Som besökare får du en inblick i hur arbetslivet kunde vara. Kvinnor och män, arbetare och tjänstemän i en mängd olika yrkeskategorier berättar om både vardagliga och dramatiska berättelser från deras yrkesliv, säger Lena Öritsland.

Med egna yrkesskolor, sjukvård och inte minst en omfattande förenings- och fritidsverksamhet, var varven som ett eget samhälle i samhället. Historien om varven är också berättelsen om industrialismens, fackets och arbetarrörelsens genombrott. Arbetet kunde vara hårt och riskfyllt, men kamratskapet och yrkesstoltheten fick många att stanna under många år.

I utställningen varvas nytagna porträttbilder och citat med konstfotografier av de nötta, rostiga redskap och inventarier som fanns kvar på Götaverken Cityvarvet år 2015. 

Foto: Lena Öritsland

Dela
Skriv ut

#nyheter


Fler reportage

Se alla


Inga artiklar med Nyheter tagg hittades