Att fånga en kreativ process

För några år sedan kontaktades landsarkivet i Visby av Bosse Carlgren, grafiker, tecknare, illustratör, textförfattare och ägare till firman Carlgrens Ord och Bild. Bosse ville höra sig för om en leverans av föreningen Gutamålsgillets arkiv, i vilken han var sekreterare. Samtalet ledde till någonting helt annat. Vid besök hos Bosse några dagar efter hans samtal… Read More »

2014-02-19

För några år sedan kontaktades landsarkivet i Visby av Bosse Carlgren, grafiker, tecknare, illustratör, textförfattare och ägare till firman Carlgrens Ord och Bild. Bosse ville höra sig för om en leverans av föreningen Gutamålsgillets arkiv, i vilken han var sekreterare. Samtalet ledde till någonting helt annat.

Vid besök hos Bosse några dagar efter hans samtal konstaterades att en storstädning var på gång. Carlgrens Ord och Bild skulle övertas av sonen Johan. Bosse ville innan överlämnandet rensa ut sådant som inte längre var aktuellt.\nEn storstädning gör alltid en arkivarie en smula orolig, så jag frågade vad som skulle hända med företagsarkivet.\n– Äh, det är väl inget intressant för er”, sa Bosse, ”ni jobbar ju med historia.”\nBosse började ändå att plocka fram en del material ur företagets produktion. Det var både spännande och intressant. Det gick att följa produktioner av exempelvis en annons från de första utkasten till det slutliga resultatet. Även hos Bosse väcktes intresset – och han plockade fram lite till. Först ett rullband från radioinspelningar han medverkat i, strax följt av några sångtexter han skrivit.\n– Den här kanske du känner igen? undrade han och räckte över en uppslagen pärm som visade en teckning av en smurf och texten ”Saft, saft hallonsaft, bättre saft har ingen haft”.

När jag började bläddra i pärmen fanns de där, sida upp och sida ner; smurfvisor, texter till Magnus och Brasse, Björn Skifs och Lill Lindfors med flera.\nInte bara de slutliga texterna fanns där, utan i flera fall hela bearbetningen, från de första stroferna, över alla tillägg och strykningar, fram till den färdiga texten. Hela den kreativa processen fanns fångad på papper.\nJag började bli svettig:\n– Men Bosse fattar du vilken guldgruva det här är?\n– Nja, tror du verkligen det? svarade Bosse och plockade fram några kassettband och fortsatte:\n– Ska se om de fortfarande går att lyssna på. Kan bandinspelningar vara intressanta för arkivet?\nBanden fungerade och ur högtalarna kom välkända röster: Björn Skifs, Bengt Palmers och Bosse Carlgren diskuterade uruppsättningen av musikalen Spök till vilken Bosse skrev texter. Självfallet fanns även dessa bevarade i pärmar och likaledes kompletterade med teckningar.\nUr ett annat band strömmade pianomusik och en röst som lät bekant: Agnetha Fältskog och Bosse testade några låtar som Bosse skrivit text till.\nEn planerad leverans av ett arkiv hade plötsligt lett till något helt annat. ”Helvetes, jävla, skit” sa kollegorna när arkivet kom in. För där fanns den, låttexten till den berömda svordomsvisan med Magnus och Brasse, dessutom med en hel vers som i slutändan aldrig kom med.

Arkivet som till omfånget inte är så stort består bland annat av 700 låttexter från sent 1960-tal till nutid, skisser, bilder, grafiska produktioner, bandinspelningar och skivor.\nEfter lite övertalning höll Bosse ett föredrag på Arkivens dag, som det året hade temat Konst. Han talade om sitt yrkesliv och hur materialet har vuxit fram. Bosse, som är en underhållare av rang, kom sedan att i länsteaterns regi turnera runt Gotland med föredraget om sitt eget arkiv. Föredraget fick titeln Helvetes jävla skit.\nJa, jo visst levererades också Gutamålsgillets arkiv inom sinom tid. 

”När jag började bläddra i ­pärmen fanns de där, sida upp och sida ner; smurf­visor, texter till Magnus och ­Brasse, Björn Skifs och Lill Lindfors med flera.”

Bildtext: Bosse Carlgren 1975.Svordomsvisan under utveckling.

Bosse Carlgren berättar om sin mång­sidiga verksamhet på Landsarkivet i Visby

Text och foto Maria Larsson Östergren och Jan Östergren\nmaria.larsson-ostergren@riksarkivet.se och jan.ostergren@riksarkivet.se

Dela
Skriv ut

#nyheter


Fler reportage

Se alla


Inga artiklar med Nyheter tagg hittades