bild

Bokrelease - 13 Stories of War

I boken 13 Stories of War har The Ukrainian Warchive samlat individuella visuella essäer skapade av 13 ukrainska fotografer och konstnärer som visar vilken påverkan ett fullskaligt krig har haft på deras land och dess folk sedan den ryska invasionen i februari 2022.

2024-02-26

Var och en av de presenterade fotograferna har utifrån sina egna unika yrkeserfarenheter och ambitioner dokumenterat den förödelse som kriget orsakat i deras hemland. 

Professionella fotojournalister och dokumentärfilmare har i stor utsträckning bevakat det rysk-ukrainska kriget sedan starten 2014. Bildkonstnärer skiftade fokus från existentiella reflektioner över det moderna samhället till att fånga den hårda verkligheten av militär aggression och fullskaligt krig. 

Deras fotografiska vittnesmål går bortom konventionella berättelser och tillsammans med text ger de läsarna ett nyanserat och personligt perspektiv utöver den typiska mediebevakningen. Essäerna fördjupar sig i teman som motstånd, förlust och hopp och ger en levande redogörelse av den mänskliga erfarenheten i konfliktens mitt.

Förordet är skrivet av den svenske fotojournalisten Paul Hansen. I det betonar han bildernas relevans, det djup som dessa vittnesmål ger läsaren och hur de initierar ett djupare samtal om det militära våldets inverkan på Ukraina.

Alla fotografier är en del av samlingen Ukrainian Warchive (Ukrainian Photo Archive of War), ett digitalt arkiv som samlar och bevarar stillbilder från professionella fotografer som dokumenterar det rysk-ukrainska kriget.

Projektet syftar till att skydda det fotografiska arvet och minnet av kriget och stödja ukrainska fotografer som dokumenterar händelserna i Ukraina. Boken har finansierats av Hasselbladstiftelsen, Svenska institutet och Institutet för humanvetenskap i Wien (Institut für die Wissenschaften vom Menschen, IWM) inom programmet Documenting Ukraine.

Pressbild

extra image
extra image
Dela
Skriv ut

#nyheter


Fler reportage

Se alla


Inga artiklar med Nyheter tagg hittades