Det bubblar i kommunarkivsverige!

Det bubblar i kommunarkivssverige! Några kommuner har nyligen upphandlat e-arkiv och det dyker upp nya samarbeten kring e-arkiv hela tiden. Ett av de mest intressanta i mina ögon är Sydarkivera där kommuner i Kronoberg och Blekinge bildar ett gemensamt kommunalförbund. Förbundet ska ha hand om det gemensamma e-arkivet och är dessutom de medverkande kommunernas arkivmyndighet.… Read More »

2015-02-28

Det bubblar i kommunarkivssverige! Några kommuner har nyligen upphandlat e-arkiv och det dyker upp nya samarbeten kring e-arkiv hela tiden. Ett av de mest intressanta i mina ögon är Sydarkivera där kommuner i Kronoberg och Blekinge bildar ett gemensamt kommunalförbund. Förbundet ska ha hand om det gemensamma e-arkivet och är dessutom de medverkande kommunernas arkivmyndighet. Detta är väldigt spännande och jag är övertygad om att den här typen av samarbeten är ett måste för att alla små och medelstora kommuner i landet ska kunna införa e-arkiv och även för att dessa ska få en professionell informationsförvaltning i övrigt.

En annan positiv tendens är att samarbetet mellan de olika arkivföreningarna ökar. AAS och Svenska Arkivsamfundet har redan blivit ett par. FA och NAF flirtar och FAI och FALK, ja de har i alla fall börjat titta på varandra lite smått. I Norge finns en förening för hela professionen, Norsk Arkivråd. Representanter för dem kommer för övrigt till FALK:s konferens i maj för att prata om hur de arbetar med fortbildning för yrkesverksamma arkivarier. Riksförbundet Sveriges museer bildades år 2004 och arbetar med att tillvara och driva den svenska museisektorns gemensamma intressen. Jag är övertygad om att vår profession skulle må mycket bättre av en liknade, stor och stark icke-facklig och icke-institutionell organisation som företrädare för oss.

Den 27-28 maj är det dags för FALK:s årliga konferens, denna gång i Lund. Programmet är när detta skrivs inte helt klart, men det ser mycket lovande ut med många goda exempel från kommuner och landsting/regioner som befinner sig i framkant när det gäller informationshantering. Vidare kommer inpass från universitetsvärlden om nyttan med våra arkiv och inte minst internationella utblickar mot Holland och Norge. Håll utkik efter inbjudan! Och kom ihåg att även ni som inte är medlemmar i FALK också är varmt välkomna.

Slutligen vill jag dela ut lite beröm. Den här tidskriften leds av en liten styrelse som består av representanter för de fem arkivföreningarna. Tillsammans med de ideellt arbetande redaktörerna gör dessa ett fantastiskt arbete! Tidskriften Arkiv blir bara bättre och bättre och fylligare och fylligare. Under hösten lanserades dessutom en ny hemsida – http://temaarkiv.se/ – som lovar mycket gott för framtiden. Allt är ett lyckat resultat av ett bra samarbete, så – våga samarbeta mera!

 

– Nils Mossberg

Dela
Skriv ut

#nyheter


Fler reportage

Se alla


Inga artiklar med Nyheter tagg hittades