bild

E-arkivsamverkan bildar E-arkiv Mitt

Under fem år har Dalakommunerna samverkat om att långsiktigt bevara digital information. Mats Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i E-arkiv Mitts värdkommun Säter, tycker det är glädjande att fler kommuner ansluter.

2023-11-27

I och med att sju nya kommuner (Bollnäs, Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig, Ovanåker, Sandviken och Nora) ansluter sig till dalakommunernas e-arkivsamverkan har ett nytt gemensamt e-arkivsystem upphandlats.

Idag hanteras all information digitalt och en förväntan finns också om att kunna återanvända informationen i digital form. Det ställer krav på att kommunerna arkiverar och förvaltar informationen så att det går att läsa även i framtiden.

– Arkivering är en grundförutsättning för att offentlighetsprincipen ska fungera i praktiken. E-arkiv är ett sätt att säkerställa att även digitala handlingar arkiveras och sparas för all framtid, samt att det går att hitta bland handlingarna. E-arkivering kräver ny kompetens och det är en fördel att kunna dela på den kompetensen, säger Joanna Karabay, enhetschef E-arkiv Mitt.

Stock.adobe.com

Dela
Skriv ut

#nyheter


Fler reportage

Se alla


Inga artiklar med Nyheter tagg hittades