bild

Lindesbergs kulturhistoriska arkiv får ny bilddatabas

Lindesbergs kulturhistoriska arkiv har lanserat en ny bilddatabas som erbjuder nya möjligheter att dela inte bara bilder, utan även film, ljud och inskannade texter. 

2024-04-22

Sedan hösten 2013 har Lindesbergs kulturhistoriska arkiv haft en publikt tillgänglig bilddatabas på nätet. Det tidigare systemet nådde dock till slut vägs ände – programuppdatering och support upphörde under 2023, förklarar Magnus Jerlström, arkivarie på Lindesbergs kulturhistoriska arkiv.

Valet föll slutligen på samlingshanteringssystemet Sofie. Arbetet med överflyttning av de drygt 18 500 bildfilerna och metadata inleddes under december i fjol och den gamla bilddatabasen släktes ner i slutet av januari i år. Nu finns den nya bilddatabasen tillgänglig publikt och möjlig för allmänheten att ta del av på lindesberg.kulturhotell.se.

Till skillnad från tidigare bilddatabas fungerar den här utmärkt också i mobiltelefoner. En annan avsevärd förbättring med den nya databasen är att den också klarar av att hantera andra filformat än bilder som film-, ljud- och textfiler (bland annat PDF) och ambitionen är att även sådana typer av arkivmaterial ska göras tillgängliga.

Samlingshanteringssystemet Sofie började utvecklas redan 1991 av Västerbottens museum för att hantera museiföremål. På sikt kommer även museiföremål som tillhör Lindesbergs kommun att bli tillgängliga i samlingsdatabasen.

Dela
Skriv ut

#nyheter


Fler reportage

Se alla


Inga artiklar med Nyheter tagg hittades