Förändring

Var trygg i förändringen! Den uppmaningen hörde jag häromdagen på en inspirationsdag för ledare, som vår nya kommundirektör i Alingsås bjudit in till. Jaha, tänkte jag, ännu en hurtig propå om hur vi ska förhålla oss till omvärlden. Men, sedan började jag fundera på om det ändå inte är klokt att försöka ha ett sådant… Read More »

2011-02-16

Var trygg i förändringen! Den uppmaningen hörde jag häromdagen på en inspirationsdag för ledare, som vår nya kommundirektör i Alingsås bjudit in till. Jaha, tänkte jag, ännu en hurtig propå om hur vi ska förhålla oss till omvärlden. Men, sedan började jag fundera på om det ändå inte är klokt att försöka ha ett sådant förhållningssätt. Många i omgivningen – och jag bland dem – ställer ofta frågan: när ska det bli lugnt? Men jag börjar inse att det aldrig blir lugnt. Istället gäller det att ha djupa rötter så att man kan stå still när det blåser och sedan agera utifrån vad som krävs.\nI arkivsektorn medverkar vi till att ge människor rötter. Vi tillhandahåller arkivhandlingar och ger vägledning bland arkivens alla hyllor och databaser. Stolthet över vårt yrke och vårt arbete ger tyngd i mötet med människor inom våra organisationer och i mötet med medborgarna. Vi som engagerar oss i de olika arkivföreningarna ser detta som en mycket viktig del av vårt arbete – att stärka yrkesprofessionen. En annan viktig fråga är organisation. I förra numret publicerade vi debattartikeln Alla dessa arkivföreningar. Hoppas att den inspirerade till tankar om hur vi ska organisera oss i framtiden och att vi framöver kan diskutera frågan när vi möts. För FALK:s del kommer vi att bjuda in till diskussion vid vår konferens i Uppsala den 20-21 september 2011.

* * *

I samband med att organisationskommittén för Arkivveckan samlades i Stockholm den 14 mars fick vi beskedet att Christer Bogefeldt på Riksarkivet hastigt har gått bort. Christer fanns alltid med i arrangemangen av Arkivveckan och han var en länk mellan arkivföreningarna och Riksarkivet i samarbetet SASS – Svenska arkiv i samverkan för synlighet. Vi minns honom med glädje.

* * *

Efter en stunds eftertanke och stillhet vill jag återvända till det där om förändring och yrkesstolthet. Det är apropå detta som vår tidning är omgjord och har det nya och tydligare namnet Arkiv. Vi vill att tidningen ska ligga framme på arbetsplatsen så att fler än vi som jobbar med arkiv ska kunna läsa om vad vi gör. Det kommer att både skapa nyfikenhet och intresse för våra uppgifter och höja statusen på vårt arbete. Tidningen Arkiv ska självklart fortsätta att vara ett diskussionsunderlag och fördjupa våra kunskaper, men också låta oss blicka ut i omvärlden. Hoppas att ni tycker om den och att ni får många intressanta läsupplevelser framöver.

text: Eva Karlsson ordförande i FALK

Dela
Skriv ut

#nyheter


Fler reportage

Se alla


Inga artiklar med Nyheter tagg hittades