bild

Fulkultur, stulna böcker och tryckfrihetsförordningen

Vill du veta mer om allt från bortglömda reality-serier på tv till världens första tryckfrihetsförordning? Eller är du nyfiken på den legendariske författaren Olof Lagercrantz? 

2023-09-04

Kungliga biblioteket (KB) är fullt av berättelser. Välkommen till höstens föreläsningar på Sveriges nationalbibliotek!

Tid: Åtta onsdagskvällar, kl. 17.30–18.30 (Dörrarna öppnas 17.10)
Plats: 
KB:s hörsal, Humlegårdsgatan 26, Stockholm. Förutom föreläsningen 18 oktober som hålls i Roggebiblioteket, Strängnäs.
Entré: 
Gratis. Ingen föranmälan.

6 september
Poli­ti­kern Dag Hammarskjöld

Få stora svenskar har varit lika tillgängliga för media som Dag Hammarskjöld. Han är också en av de moderna svenskar som ständigt varit föremål för forskarnas intresse. Vad kan Dag Hammarskjölds samling på KB berätta som vi inte redan vet? Och hur har forskarna använt sig av den?
Staffan Carlsson
 har arbetat i svensk utrikesförvaltning i 40 år och varit ambassadör i Budapest, London och Berlin. Han är författare till Helgon och maktspelare. Dag Hammarskjöld som politiker (2023).

20 september
Ful kultur – Live­podd med Oför­skämt att anta
Följ med på en nostalgitripp där Emily Dahl och Ann Edliden berättar om hur de använder KB:s samlingar i Oförskämt att anta – en podd om ful kultur. I podden tar de med lyssnarna till bortglömda reality-serier som endast går att hitta i Svensk mediedatabas, studerar skvallertidningar och citerar ur artiklar från tjänsten Svenska dagstidningar.
Ann Edliden
 är journalist och författare.
Emily Dahl
 är fotograf och modevetare.

4 oktober
Berät­tel­ser från KB: Brotts­plats KB
Den 8 december 2004 sprängdes en lägenhet i luften på Surbrunnsgatan 45 i Stockholm. I rasmassorna hittades en död man. Han var enhetschef på KB och hade nyligen blivit avslöjad med att ha stulit 62 böcker. I föredraget presenteras boken Brottsplats KB: Jakten på de stulna böckerna (2023), med bland annat nya fakta kring hur böckerna stals och återfanns.
Lars Korsell
 är docent i kriminologi och forskare vid Brottsförebyggande rådet.
Greger Bergvall
 är bibliotekarie på KB.
Jan Ottosson
 är före detta bibliotekarie på KB.

11 oktober
Sveri­ges nya världs­min­ne – 1766 års tryck­fri­hets­för­ord­ning

Tidigare i år utnämndes Sveriges och världens första tryckfrihetsförordning till världsminne av Unesco. Utmärkelsen ges till dokument som anses ha särskilt värde för mänskligheten. Det nya världsminnet omfattar handskrivna och tryckta handlingar från Riksarkivet och KB. Jonas Nordin berättar om tryckfrihetsförordningens bakgrund och betydelse idag.
Jonas Nordin
 är professor i bok- och bibliotekshistoria vid Lunds universitet och medlem av Svenska kommittén för världsminnesprogrammet.

18 oktober
Riks­da­gen under 500 år – i tid och rum
Historikern Joakim Scherp diskuterar riksdagens utveckling under 500 år med riksdagsdirektör Ingvar Mattson. Utgångspunkten är riksdagens jubileumsbok Riksdagen i tid och rum: Historien, husen och arbetsplatsen (2023). Samtalet berör bland annat riksdagens relation till regeringsmakten från Gustav Vasa till idag.
Observera att denna föreläsning sker i Roggebiblioteket, Strängnäs.
Joakim Scherp
 är fil.dr i historia och redaktör vid Riksdagsbiblioteket.
Ingvar Mattson
 är fil.dr i statsvetenskap och riksdagsdirektör.

1 november
Pixi – barn­bok­sjät­te i det lilla forma­tet

Ända sedan starten på 1950-talet har utgivningen av Pixi-böcker varit en viktig del av den svenska barnlitteraturen. I föreläsningen tecknas en bild av Pixi-bokens historia. Vi får veta mer om återkommande författarskap i utgivningen, det lilla formatet och den årliga försäljningen i hundratusentals exemplar.
Maria Nilson 
är docent i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet.

15 november
Olof Lagercrantz – kriti­kerns verk­stad

Olof Lagercrantz var författare, kritiker och legendarisk kultur- och chefredaktör för Dagens Nyheter mellan 1951 och 1975. Under samma period skrev han också sina böcker om Stig Dagerman, Dante och Nelly Sachs. Lagercrantz liv och verk skildras i en föreläsning där vi får följa texter från maskinskrivna manuskript till färdigt tryck.
Stina Otterberg Engdahl 
är fil.dr i litteraturvetenskap, kritiker och redaktör samt författare till Olof Lagercrantz verk 1951–1975: en kommenterad bibliografi (2023).

29 november
Wigforss vs. Hitler – Soci­al­de­mo­kra­tin och nazis­men
Ernst Wigforss var socialdemokratisk finansminister i samlingsregeringen under andra världskriget. Han uttryckte starkt motstånd mot varje försök från regeringens sida att tillmötesgå Nazitysklands krav. Idag förekommer på flera håll mytspridning om Sveriges roll under kriget. Vad innebar Wigforss antinazism för landet och socialdemokratin? 

Pressbild

Dela
Skriv ut

#


Fler reportage

Se alla


Inga artiklar med respektive tagg hittades.