bild

Historiska pressbilder från 1900-talets Göteborg

Fotoutställningen Återblickar på Göteborgs stadsmuseum bjuder på glimtar ur museets bildskatt Hjörnearkivet, som omfattar miljontals historiska pressbilder från 1900-talet till i dag.

2024-04-02

Återblickar är den första utställningen på Stadsmuseet som belyser Hjörnearkivet, en skattkista med omkring tio miljoner pressbilder från 1900-talet fram till i dag. Arkivet donerades till museet och göteborgarna från Göteborgs-Posten under stadens 400-årsjubileum.

Bilderna kommer främst från Göteborgs-Postens eget arkiv, men innehåller också material från bland annat Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning och Göteborgs-Tidningen.

– Något som slagit oss under arbetets gång är vilka fantastiska bilder vi har och vilken guldgruva Hjörnearkivet är. Det är en outtömlig källa till berättelsen om Göteborg och speglar både stora och små vardagshändelser. Det blir roligt att bjuda göteborgarna på dessa glimtar och återblickar ur vår gemensamma historia, säger Carina Sjöholm, museichef.

I utställningen visas omkring 100 fotografier från Avenyn, Delsjöområdet, Liseberg, Nordstan, Brunnsparken och Slottsskogen. Bilderna skildrar historiska ögonblick, minnesvärda händelser och göteborgarnas vardag och fritid. Här ges bland annat historiska perspektiv på välbekanta platser som Delsjöområdet, som tidigare fungerat som både flyktingläger, soptipp och skidbacke – och dagens Nordstan som ett både ökänt och omtyckt område, med en historia som sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Publiken får även stifta bekantskap med göteborgsprofiler från förr, såsom kioskägaren "Ester i Brunnsparken". Andra personer som dyker upp är gatumusikanten Lasse Kronér och kapten Bertilsson i Delsjökärr.

Utställningen pågår 14 april 2024 – 5 jan 2025 på Göteborgs stadsmuseum. 

Bildkälla: Göteborgs stadsmuseum, Hjörnearkivet

Dela
Skriv ut

#nyheter


Fler reportage

Se alla


Inga artiklar med Nyheter tagg hittades