bild

Höstens digitala lunchföredrag från Riksarkivet

Passa på att lyssna på spännande föredrag samtidigt som du äter. Som vanligt är det fredagar klockan 11:30-12:30 via Zoom som gäller.

2023-10-16

20 oktober: 1523 - vad breven har att berätta

Brevens värde som källmaterial ligger delvis i dess oftast exakta datering: de ger en inblick i vad en enskild person en enskild dag ville meddela någon annan. På så sätt kan de alltid bidra till vår kunskap om den samtid de skrevs i. Drygt 230 svenska brev från 1523 har bevarats till vår tid. Vilken bild ger de av märkesåret för Gustav Vasa? Sara Risberg från Riksarkivet berättar. Föredraget är kostnadsfritt. Föranmälan krävs. Mer info och länk till anmälan kommer ut senare.  

17 november: Släktforska om sjöfolk

Sjömän är en väldokumenterad yrkesgrupp. Tack vare sjömanshusens arkivhandlingar kan vi hitta mycket information om sjömannens arbetsliv till sjöss, om resorna och om fartygen. Hur du hittar denna information berättar släktforskaren Eva Johansson i sitt föredrag den 17 november. Hon har skrivit handboken "Släktforska om sjöfolk", utgiven av Sveriges Släktforskarförbund. Föredraget är kostnadsfritt. Föranmälan krävs. Mer info och länk till anmälan kommer ut senare.  

15 december: Ordnade samlingar och oväntade ansamlingar

Konstvetaren Olle Wilson berättar om spännande möten med sitt forskningsmaterial. Föredraget är kostnadsfritt. Föranmälan krävs. Mer info och länk till anmälan kommer ut senare.

Läs mer här.

Stock.adobe.com

Dela
Skriv ut

#nyheter


Fler reportage

Se alla


Inga artiklar med Nyheter tagg hittades