bild

Korsvägar: Sverige – Ukraina genom 1 000 år

Sverige och Ukrainas vägar har korsats flera gånger genom historien. Genom bevarade föremål och dokument i museer och arkiv går det att spåra kontakter och gemensamma erfarenheter. I februari öppnar en ny utställning där Riksarkivet är en av de medverkande.

2024-01-15

Utställningen, som invigs på Armémuseum i februari, tar sitt avstamp i arkeologiska fynd från vikingatiden och äktenskapet mellan Ingegerd Olofsdotter och Jaroslav I av Kiev. Den fortsätter sedan in i 1600- och 1700-talens politiska allianser, till exempel Karl XII:s allians med kosackledaren Mazepa i början av 1700-talet, via människorna i Gammalsvenskby och fram till dagens krigssituation.

Besökaren får svar på frågor om varför Sverige och Ukraina ingått allianser och varför det finns så många ukrainska föremål på svenska institutioner. Unika föremål och dokument, som bytt händer, klarat sig genom krig, konflikt och kampen om vem som skriver historien, presenteras här samlat.

Utställningen är ett samarbete mellan Riksarkivet, Statens Försvarshistoriska museer och National Museum of the History of Ukraine in the Second World War.

Dela
Skriv ut

#nyheter


Fler reportage

Se alla


Inga artiklar med Nyheter tagg hittades