”Min släktresa” lyfter fram släktforskarnas betydelse
Nordiska museet har nyligen lanserat insamlingsprojektet "Min släktresa", vars syfte är att uppmärksamma och bevara de personliga historier och upptäckter som släktforskare gör.
2024-03-25
En av Sveriges största gräsrotsrörelser, släktforskarna, är föremål för en ny digital insamling, kopplad till ett flerårigt forskningsprojekt. Nordiska museet söker, ihop med forskare från Södertörns högskola och Mittuniversitetet, nu allmänhetens berättelser om den egna släkten.
– Släktforskare över hela landet gör en viktig insats för att spara vår gemensamma historia, säger Jörgen Löwenfeldt, projektledare för digitala insamlingar på Nordiska museet.
Sverige, känt för sin omfattande folkbokföring, erbjuder unika möjligheter för släktforskning. Det växande intresset, som har förstärkts av framsteg inom DNA-teknik och digitala plattformar, gör släktforskningen till en central del i bevarandet av kulturella minnen.
Projektet "Min släktresa" reflekterar inte bara över historiska data utan också över den personliga betydelsen av dessa upptäckter.
– Frågorna som ställs i insamlingen utgår från vilka fynd som släktforskarna hittat i sitt sökande och hur upptäckterna har påverkat hur de ser på sig själva, sin egen identitet, men också deras historiesyn mer övergripande, säger Jenny Gunnarsson Payne, professor vid Institutionen för historia och samtidsstudier, Södertörns högskola.
Insamlade berättelser kommer att bevaras i Nordiska museets samlingar och användas inom forskningsprojektet "Oväntade genealogier? Släktforskning, identitet, minne och släktskap i Sverige", som Jenny Gunnarsson Payne leder i samarbete med forskare från Södertörns högskola och Mittuniversitetet.
Insamlingen, som är öppen för bidrag fram till den 31 december 2025, erbjuder en unik möjlighet att föra samman individuella historier och skapa en omfattande bild av landets historiska och kulturella landskap.
- Insamlingstid: 14 mars - 31 december 2025
- Projektets Webbplats: minnen.se/tema/minslaktresa
Foto: Gunnar Lundh, Nordiska museet
Fler reportage
Se alla
Inga artiklar med Nyheter tagg hittades