bild

Namnen bakom pseudonymerna

Bang, Red Top och Kar de Mumma har gått till historien som alias mer kända än skribenternas egna namn (Barbro Alving, Lennart Nyblom och Erik Zetterström. I Riksarkivets nya register går det att hitta personerna bakom den svenska presshistoriens både kända och okända signaturer och pseudonymer.

2024-04-29

Under lång tid var många artiklar i svenska tidningar anonyma eller bara försedda med en signatur eller en pseudonym. Föreningen Sveriges Pressarkiv och Pressmuseum har skapat ett arkiv som omfattar tusentals skribenters namn och deras signaturer, som i dag är digitalt tillgängligt genom Riksarkivet.

Föreningen överlämnade sitt arkiv och bibliotek till Riksarkivet 1974, i samband med att deras verksamhet avvecklades. Efter detta har registret växt och uppdaterats med ytterligare information fram till 1990-talet​. Det går att söka både på signaturer och på skribenters riktiga namn. Digitiseringen har gjorts i samarbete med Stockholms stadsarkiv.

Själva arkivet förvaras inom ramen för Sveriges Pressarkiv, nu en del av Avdelningen för enskilda arkiv vid Riksarkivet. Arkivet är det största i sitt slag i Norden och innehåller omfattande samlingar från bland annat tidningsorganisationer och enskilda journalister​.

Här hittar du registret via Nationell Arkivdatabas (NAD)!

Bild: Wikipedia Commons

Bildtext: Barbro Alving ”Bang” ute på uppdrag.

extra image
Dela
Skriv ut

#nyheter


Fler reportage

Se alla


Inga artiklar med Nyheter tagg hittades