bild

Ny utställning om Barbie på Sörmlands museum

I år är det 60 år sedan Barbie introducerades i Sverige. Den 9 september öppnar utställningen ”Dockan med stort B” på Sörmlands museum. I utställningen visas Barbiedockor från 1960- och 1970-talet, som tillhör en hängiven samlare i Sörmland.

2023-08-28

Den första barbiedockan lanserades på en leksaksmässa i New York 1959. I Sverige släpptes det första partiet på 300 barbiedockor på varuhuset NK i Stockholm lagom till julhandeln 1963.

Barbiedockan var någonting helt nytt. En mannekängdocka med moderna kläder och avsedd som leksak för äldre barn. En tonårsdocka med pojkvän som den lekande flickan själv kunde spegla sig i. Barbie blev en försäljningssuccé.

Men barbiedockan blev också kontroversiell. Dockan har genom åren ofta väckt debatt kring kroppsideal och könsnormer. Under 1970-talet förbjöds Barbie på en del förskolor i Sverige. 

Oavsett åsikter har barbiedockan speglat sin samtid och följt med i rådande trender. Genom åren har barbiedockan haft över 200 olika yrken, rest till månen och ställt upp i det amerikanska presidentvalet. Dagens barbiedocka finns till försäljning med olika kroppsformer och olika hud- och ögonfärg. Barbie finns som rullstolsburen och under 2023 lanseras Barbie med Downs syndrom. Den 21 juli hade spelfilmen ”Barbie” premiär.

I dag är de allra tidigaste dockorna inte bara leksaker, utan även populära samlarobjekt.

Utställningen är producerad av Sörmlands museum i samarbete med Britt-Inger som har en av Sveriges största samling av barbiedockor. Den består av hundratals dockor med accessoarer och andra tillbehör. Samlingen består huvudsakligen av Barbies från åren 1960–1974. 

 

Foto: Björn Dahlgren/Sörmlands museum

Dela
Skriv ut

#


Fler reportage

Se alla


Inga artiklar med respektive tagg hittades.