bild

Ofiltrerat – en vandrande fotoutställning

I november och december besöker Stockholms läns museum tre platser runt om i länet med fotoutställningen Ofiltrerat. Fotografierna ger en unik bild av människors vardagsliv och hur de ser på platsen de befinner sig på.

2023-11-13

Först ut är Roslagsmuseet i Norrtälje därefter Torekällberget i Södertälje och ValstaKonst i Valsta. Bilderna i utställningen kommer från länsmuseeets samling Samtidsbild och har skickats in av invånare från hela länet. 

– Länsinvånarnas vardag blir vår gemensamma historia i Samtidsbild. Det är deras blickar som sparas i museets arkiv för framtiden. Vi vill visa upp detta unika kulturarv och inspirera till att fler bidrar med bilder så att deras samtid bevaras, säger Karolina Hedström, projektledare för utställningen på Stockholms läns museum.

På varje plats arrangeras förutom vernissage en programpunkt med platsen som tema. Roslagsmuseet, Torekällberget och ValstaKonst berättar om platsen och visar bilder och Stockholms läns museum berättar om samtidsdokumentation och insamling.

Fotoutställningen Ofiltrerat besöker:

Roslagsmuseet i Norrtälje 7–18 november
Torekällberget i Södertälje 21–27 november 
ValstaKonst i Sigtuna 29 november–4 december

Samtidsbild

Samtidsbild är Stockholms läns museums plattform för insamling av länsinvånarnas digitalt födda fotografier. Arbetet har pågått sedan 2011 och nu finns över 10 000 bilder i samlingen. Det unika med plattformen är att användarnas fotografier publiceras direkt och därför ger en bild av vardagslivet i länet här och nu samtidigt som det kommer att berätta om vår samtid i framtiden. 

Tillsammans ger de uppladdade fotografierna en unik bild av livet och vardagen i länet. Fotograferna väljer själva vilka fotografier som ska vara del av museets samlingar genom att ladda upp dem på Samtidsbild.

Insamling och samtidsdokumentation är en viktig del av museets verksamhet. Utan samtidsinsamling och dokumentation skapar vi glapp i historieskrivningen som är svåra att rekonstruera i efterhand.

Pressbild

Dela
Skriv ut

#nyheter


Fler reportage

Se alla


Inga artiklar med Nyheter tagg hittades