bild

Riggat för tidsresor i Helsingborg

Helsingborgs rika historia får nytt liv i den imponerande utställningen "Om Helsingborg – en utställning från nu till då". På tredje våningen i stadens kulturhus har man skapat en fängslande tidsresa där besökarna kan utforska stadens förflutna genom både AR och traditionella utställningselement.

2024-06-10

Utställningen består av 1 100 historiska föremål, konstverk, foton och dokument. Genom AR-teknik (Augmented Reality) kommer föremål, bilder och människoöden till liv och får färg och röst.

Här skildras alla från bronsålderns barn till den bortglömda stumfilmsstjärnan Maria Persson. Varje epok i stadens historia ges en röst, formad av människoöden och dramatiserade scener av både professionella skådespelare och engagerade amatörer.

En av de mest gripande berättelserna är den om Elina, som emigrerade till Amerika men skickades hem till Sverige och Helsingborg igen eftersom hon ansågs vara sinnessvag. Besökarna får också möta Sara Thåström, en pionjär inom lokalpolitiken som den första kvinnan i Helsingborgs kommunfullmäktige.

– Det här är en utställning som är riggad för tidsresor. Vi reser tillbaka med hjälp av scenografi, föremål och människor från det förflutna. I utställningar är det sällan natt eller dåligt väder, men här kan vi släcka ner och låta besökarna upptäcka att natten på Hamntorget är en helt annan historia, förklarar Anja Petersen, utställningspedagog och innehållsansvarig för utställningen.

Till de mer spektakulära inslagen hör en 3D-skanning av Peter Karlsson, borgmästare från början av 1400-talet, som ger en trovärdig bild av hur han kan ha sett ut. Filbornaskatten med sina silverföremål från vikingatiden är på plats, liksom den första elbilen. 

Förutom de personliga berättelserna får besökarna också en chans att interagera med historien. En rekonstruerad version av Helsingborgs stadsmuseum uppmanar besökarna att försöka lösa problem i Helsingborg och påverka historien.

– Det här är inte bara en utställning, det är en upplevelse som transporterar dig genom fyra årtusenden av mänskliga erfarenheter och historiska skeenden, förklarar Camilla Junger, utställningsproducent.

Om Helsingborg – en utställning från nu till är ett samarbete mellan Helsingborgs museum, stadsteatern, stadsarkivet och kulturhuset. Utställningen öppnar den 15 juni 2024 och är planerad att stå öppen i 10 år.

 

Bild: Helsingborgs museum

Dela
Skriv ut

#nyheter


Fler reportage

Se alla


Inga artiklar med Nyheter tagg hittades